Grundej af Tobias Haman, se hans vidio på YouTube
Min udgave blev
Surdejs boller med blåbær og parmasan
450g. lunkent vand
(+ evt. 10-30g. alt efter, hvordan dejen arter sig)
500g. hvedemel (minimum 12% protein)jeg bruger Manitoba fra Lidl den på 16% protein
100g. fuldkornsspeltmel , kan også være en ølandshvede
200g. boblende surdej (find opskrift i en af Tobias andre videoer)
15 g. salt som fors tilsættes når dejen har æltet i 8 minutter
Jeg tilsætter
40 gram blåbærhonning
1 dl solsikke kerner
1 dl græskarkerner
150 gram små blåbær som bliver lagt i 4 gang jeg folder dejen
15ml ciafrø
15 ml olie
110 gram groft hakke parmesan
Æltning:
Brødet skal æltes i 10-12 minutter dejkrog
Hævning:
Brødet skal først hæve 2-2,5 timer ved stuetemperatur (hvor det foldes med 30 minutters intervaller, som vist i denne video).
Derefter ligger dejen 10-15 timer på køl (4-5°C). Dog kan den godt ligge på køl i et døgns tid).
Derefter står dejen 2 timer et lunt sted (28°C) og så er den klar til at blive udskåret til boller/flutes/brød.
Bagning:
Brødet/bollerne skal bage i 10-15 minutter totalt (det er meget individuelt fra ovn til ovn). Første fem-syv minutter ved 250°C + damp. Derefter uden damp ved 220°C i den resterende tid
Prik hul i de friske blåbær
Læg dem i et glas eller en flaske og overhæld med lys lagereddike
Lad dem trække i 2-4 uger
Hæld edikken iver i et glas mos
Blåbærne og filtresaften og hæld den saft over i eddiken , og så har du den skønneste blåbæreddike
Opskrift på salat dressing
4 spsk citronolie eller smagsneutral rapsolie fra Morsø olie
2 spsk blåbæreddike
1 tsk dansk honning
Salt og peber
Opløs honningen i blåbær eddiken og hæld olie salt og peber i
2019
Små blåbærtærter
Jeg fandt en opskrift som jeg har modificeret , tror man kan skifte mere mel ud med mandelmel
Mørdej
150. gram mel
55 gram mandelmel 50 gram sukker
1 tsk vaniliesukker
En knispis salt
100 gram smør
1 æg
Ekstra majsmel og sukker , samt kartoffelmel
ca 250 gram blåbær
Bland dejen og læg den på køl
Bland 4 spiseskefulde mandelmel med 4 tsk. sukker
Del dejen i fire , rul ud så de passer i dine forme , og put den i formen.
Drys mandelsukker blandingen i ,drys en Tsk kartoffelmel over og læg blåbær i .
Bag 20 minutter ved 200 grader
Sever med is eller flødeskum
2017
Blåbærlikør 10/7-2018
Blåbærmarmelade
1500 gram blåbær400 gram sukker
1 tsk vaniljesukker
2 tsk citronsyre
1 pose rød melantin
Atamon bruges iflg. flasken
lad blåbærne simmere med sukker og vanilje og citronsyre tilsæt sæt rød melantin og lad det simre i 2 minutter hæld marmeladen i atamon skyllede glas
.
2016 Ny opskrift hjemmelavet blåbærmamelade
150 gram alm. Sukker
1/2 dl vand
En knivspis vanille
Reven appelsinskal fra en øko. Appelsin
Appelsinsaft fra en halv appelsin
15 gram gul melatin
Atamon
sæt dem i kog med vand, lad det koge lidt ind , tilsæt vanille, sukker reven appelsinskal og appelsinsaft, lad det koge et minut, tilsæt gul melatin.
tilsæt atamon iflg. deres anvisning og skyld glas i atamon.
Blåbær sorbert
325 gram blende og kogt blåbær
3¼dl kærnemælk
3¼dl "sukkerlage" lavet af 2 dl vand og 200 gram multisød og ½stang vanilje
1 spiseskefuld citronsaft